- ANSVARLIG UTGIVER: Aschehoug
- UTGIVELSESÅR: 1998
- ER OVERSATT AV: Hans Kolstad
- HAR INTRODUKSJON VED: Hans Kolstad
- ORIGINALENS TITTEL: Essai sur les données immédiates de la conscience
- ISBN: 8203179738
- RETTIGHETSHAVER: Stiftelsen Thorleif Dahls Kulturbibliotek
Tiden og den frie vilje (1998)
Henri Bergson (1859–1941) hører til den moderne filosofis mest originale tenkere. Han gjorde seg gjeldende som en fornyer av den metafysiske tanke i en tid da en materialistisk eller intellektualistisk retning var den fremherskende. Hans store gjerning gjennom en rekke originale verker var i en naturalistisk tid å hevde åndens selvstendighet og med utgangspunkt i en filosofi om bevisstheten og viljen å formidle et nytt og bredere helhetssyn på tilværelsen og livet.
Essai sur les données immédiates de la conscience – «Tiden og den frie vilje. En undersøkelse av de umiddelbare indre kjensgjerninger» (1889) – utgjør kjernen i dette forfatterskap. Man finner her fremstilt noen av denne filosofis viktigste grunnbegreper: Av særlig interesse er Bergsons påvisning av den tilbøyelighet vi har til å danne våre forestillinger i rommets form, som bilder av noe som skulle foregå i rommet, skjønt våre rent umiddelbare opplevelser fremtrer i tidsvarighetens dimensjon, sub specie durationis.
Opplevelsen av tidens virkelighet som noe vesensforskjellig fra rommets, er den grunnleggende kjensgjerning i Bergsons tanke: Rommet er en form ved vår sanseanskuelse, mens tiden er ett med våre bevissthetstilstanders indre strøm, dvs. tiden er ikke form, men bevissthetsinnhold.
Det er Bergsons fortjeneste å ha oppdaget den indre tid, bevissthetstilstandenes tid – som han gir navnet la durée – og som den første i filosofihistorien å ha adskilt dette begrep fra rommets begrep. På sammenblandingen mellom tid og rom hviler en rekke av den klassiske metafysikks problemer. I Tiden og den frie vilje drøfter Bergson to av disse vanskeligheter: Zenons paradokser om bevegelsen og frihetsproblemet (dvs. spørsmålet om frihet versus determinisme).
Oversettelsen er utført av Hans Kolstad i 1990, til bokens første utgave i Thorleif Dahls Kulturbibliotek. Denne utgaven ble utgitt i 1998.