Thorleif Dahls Kulturbibliotek lanserer serien “Utopiske klassikere”: 28.08-2024 kl. 18.00 på Nobels Fredssenter i Vika, Brynjulf Bulls plass 1, 0250 Oslo
– Utopia av Thomas More (1516)
– Det nye Atlantis av Francis Bacon (1627)
– Den flammende verden av Margaret Cavendish (1666)
– Fremtidshistorisk fragment av Gabriel Tarde (1896)
Da Thomas More utga «Utopia» i 1516, skapte han en ny sjanger – den litterære utopien. Mores bok ble raskt populær, og de neste hundreårene fikk han etterfølgere som skrev utopier på ulike europeiske språk.
Thorleif Dahls Kulturbibliotek og Cappelen Damm lanserer i 2023 og 2024 en miniserie med fire av verdenslitteraturens mest kjente utopiske tekster. Alle bøkene er utstyrt med forord og et kontekstualiserende essay skrevet av en ledende norsk fagekspert
Onsdag 28. august inviterer vi til lansering og samtale på Nobels fredssenter. Bernhard Mohr fra Cappelen Damm vil samtale med Kristin Gjerpe og Tor Ivar Østmoe, som begge er forfattere og oversettere i denne bokserien.
Velkommen!
Les mer om serien her: Boktips
Thomas More: Utopia (1516)
I sitt epokegjørende verk forestiller Thomas More seg et øysamfunn der folk lever i fred og harmoni, både menn og kvinner får utdannelse og all eiendom er felles. Mores visjon inneholder også en bitende satire over samtidens Europa. Det er en bok som innstiftet en hel sjanger – den litterære utopien – og som har hatt enorm innflytelse på verdenslitteraturen. Utopia foreligger her i en ny norsk oversettelse, der samtlige kanoniske følgetekster er tatt med. Oversatt og med innledning av Tor Ivar Østmoe, og med et essay om Utopias
virkningshistorie av Kristin Gjerpe.
ISBN 9788202802912
224 sider
Kr 449,00
Margareth Cavendish: Den flammende verden (1666)
I Margaret Cavendishs Den flammende verden blir en ung kvinne bortført på havet. Båten havner i en storm og driver raskt i retning Nordpolen. Mens mannskapet fryser i hjel, oppdager kvinnen en ny og ukjent verden, befolket av dyre- og menneskeliknende vesener. De gjør henne til keiserinne av Den flammende verden. Keiserinnen diskuterer naturvitenskap, filosofi og religion med stedets lærde, og leder dem til ny kunnskap og innsikt. Den flammende verden er et uvanlig originalt verk, en humoristisk utopisk fiksjonsfortelling med klare feministiske trekk. Boka foreligger med dette for første gang på norsk. Oversatt og med forord av Kristin Gjerpe, og med et essay av Tina Skouen.
ISBN 9788202802936
192 sider
Kr 449,00
Francis Bacon: Det nye Atlantis (1627)
Et skip seiler vill i storm og finner ly på en ukjent øy med uvante politiske, sosiale og kulturelle ordninger. Øyas viktigste institusjon er vitenskapssenteret Salomons Hus, som utvikler oppfinnelser som bidrar til menneskenes velferd. Francis Bacons utopiske fabel Det nye Atlantis fra 1627 gir en elegant framstilling av et tenkt vitenskapsbasert samfunn, som har inspirert entreprenører og reformatorer i hundrevis av år. Verket foreligger med dette for første gang på norsk. Oversatt og med to essays av Kjetil Ansgar Jakobsen.
ISBN 9788202802929
128 sider
Kr 449,00
Gabriel Tarde: Fremtidshistorisk fragment (1896)
Fremtidshistorisk fragment er et sent bidrag til sjangeren utopisk litteratur. Fabelen til den franske juristen og sosiologen Gabriel Tarde forteller om en fremtidig globalisert sivilisasjon som blir ødelagt av en klimakatastrofe. De overlevende trekker seg tilbake til jordens indre, der naturen og kulturen overlever i arkivform, i form av bøker, fotografier, lydopptak og film. Med dette som grunnlag bygger menneskene et nytt og vellykket samfunn, som et flettverk av underjordiske ganger, uten noe organiserende sentrum. Fremtidshistorisk fragment er fjerde bok i Thorleif Dahls Kulturbiblioteks serie med utopiske skrifter. Oversatt av Karin Gundersen, mens Kjetil Ansgar Jakobsen har skrevet et kontekstualiserende essay.
ISBN 9788202802943
144 sider
Kr 449,00
Da Thomas More utga Utopia i 1516, skapte han en ny sjanger – den litterære utopien. Mores bok ble raskt populær, og de neste hundreårene fikk han etterfølgere som skrev utopier på ulike europeiske språk.
Thorleif Dahls Kulturbibliotek og Cappelen lanserer i 2023 og 2024 en miniserie med fire av verdenslitteraturens mest kjente utopiske tekster. Alle bøkene er utstyrt med forord og et kontekstualiserende essay skrevet av en ledende norsk fagekspert.